RECENZIA: Lauben Sous Vide Stick SV01 - Jednoducho dokonale pripravené jedlo

RECENZIA: Lauben Sous Vide Stick SV01 - Jednoducho dokonale pripravené jedlo

 

Technológie sa na ľudí tlačia z každého možného smeru. Čo v dnešnej dobe nie je „smart”, akoby nebolo dostatočne prémiové. A hoci pri niektorých produktoch, alebo skôr „vychytávkach”, je zámerne pridaná inteligentnosť, pripojiteľnosť či možnosť obsluhy na diaľku skôr na príťaž, sú stále odvetvia, kde by ste možno „smart” zariadenia nečakali. Produkt, respektíve dvojica produktov, ktoré k nám do redakcie zavítali, nie sú v kruhoch znalcov ani náročných používateľov žiadnou novinkou, no osobne neviem o tom, že by boli podobní pomocníci na Slovensku veľmi rozšírení.

Nie každý má chuť tráviť hodiny za šporákom či rúrou, a rovnako nie každý človek má cit a schopnosť odhadnúť, kedy je pripravované jedlo v optimálnom stave na ukončenie varenia a jeho podávanie. Privítajte preto ponorný varič Lauben Sous Vide Stick SV01 a vákuovačku Lauben Vacuum Sealer VS01. Ide o dvojicu produktov, ktorá zo mňa (aspoň počas doby testovania) urobili takmer profesionálneho šéfkuchára.

Čo je to Sous Vide?

Na úvod malé vysvetlenie. Varenie štýlom sous vide, teda pod vákuom/bez vzduchu a pri nižších teplotách, bolo prvýkrát zadokumentované už koncom 18. storočia, no medzi bežných ľudí preniklo až v posledných desiatich rokoch. Sous vide varenie v dnešnej dobe predstavuje zabalenie pripravovaného jedla (či už ide o mäso, zeleninu, ovocie, alebo čokoľvek iné) do plastového obalu, z ktorého je následne odstránený vzduch, a toto jedlo je ponorené do vodného kúpeľa udržiavaného na konštantnej teplote. A práve konštantná teplota je asi najväčším ťahákom sous vide varičov, najmä pre ľudí ako som ja, ktorí si, napríklad, radi pochutnajú na šťavnatom steaku, no nechcú platiť desiatky eur v reštauráciách a nemajú až také veľké skúsenosti na to, aby dokázali pripraviť akýkoľvek steak presne na spôsob medium rare. Nehovoriac o výhode varenia v uzatvorenom balení, v ktorom sa všetky chute ingrediencií naozaj premiešajú a presiaknu skrz naskrz.

Obal a obsah balenia

Spoločnosť Lauben je pomerne mladá, no v jej portfóliu sa nachádza viacero zaujímavých a praktických pomocníkov do kuchyne. Lauben Sous Vide Stick SV01 a Vacuum Sealer VS01 dorazili v celkom fešných a moderne pôsobiacich krabiciach. Vnútri krabice s ponorným varičom sa nachádzalo textilné vrecko na odkladanie/prenášanie, niekoľko brožúrok, plastový krúžok so závitovým úchytom, vďaka ktorému je možné varič pripevniť do takmer akejkoľvek nádoby, a nakoniec samotný ponorný varič. V druhej krabici sa zase ukrývala vákuovačka, ktorú nám spoločnosť Lauben zapožičala na plnohodnotné otestovanie variča. S vákuovačkou a vždy prítomnými brožúrkami sú dodávané aj dve uzatvárateľné vrecká v rozdielnych veľkostiach, disponujúce jednosmerným ventilom pre jednoduché odsávanie vzduchu, a gumená hadička pre odsávanie zo znovu použiteľných vreciek.

Funkcie a obsluha

Sous vide variče je možné zohnať vo viacerých formách a je tiež samozrejmosť, že niektoré sú po stránke funkcie vybavenejšie ako tie druhé. Lauben pri SV01 stavil na čo najväčšiu jednoduchosť používania, čo znamená, že celý proces varenia a jeho nastavenia sú ovládané za pomoci jediného gombíka. Ten je otočný a je ním možné kliknúť, čím potvrdíte výber/presun na ďalšie nastavenia. Iné značky už ponúkajú aj sous vide variče, ktoré sú po stránke technológií a funkcií pokročilejšie (napríklad pripojiteľnosťou na internet, Bluetoothom či rozšírenou funkcionalitou), no osobne mi jednoduchšie možnosti pri SV01 veľmi neprekážali. Po zabalení ingrediencií do vrecka som otočením gombíka nastavil požadovanú teplotu, čas, počas ktorého má byť daná teplota udržiavaná, a tým sa celá obsluha skončila.

Prečo Sous Vide?

Niekto si možno povie, že konštantná teplota a uzatvorené prostredie pre jedlo nie sú také dôležité. Avšak, ako som už spomenul na príklade so steakom, je len jedna špecifická teplota, pri ktorej je steak považovaný za rare, iná pre medium rare a ďalšia zase pre well done. Pri varení na panvici alebo v rúre je jedlo zohrievané zvonka dnu pri oveľa väčšej teplote, akú v praxi potrebuje, a preto je pri dodržiavaní nesprávneho postupu veľmi jednoduché pripáliť povrch pri snahe mať perfektný stred alebo mať akurát pripravené okraje pri nedopečenom strede. Sous Vide rovnako ohrieva jedlo zvonka dnu, no akonáhle nejaké špecifické jedlo dosiahne tú optimálnu teplotu, ohrev zostane na rovnakej hodnote. Preto je teoreticky možné variť ingrediencie aj celé dni bez toho, aby boli rozvarené alebo pripálené.

Ja som si tieto skutočnosti za pomoci Lauben Sous Vide Stick SV01 otestoval na rade rozličných pokrmov, od steakov cez kuracie prsia, zeleninu, ryby, ale aj náročnejšie pokrmy ako živánsku, bravčový bôčik a dezerty ako hrušky na víne. Možno som mal iba šťastie, alebo sous vide naozaj funguje, no každý jeden recept skončil na tanieri po niekoľkých hodinách vodného kúpeľa absolútne úžasný a chutný. Keď som začal sous vide procesu a aj variču od Laubenu naozaj dôverovať, skúšal som, čo s jedlami robí nielen nižšia teplota, ale aj dlhší čas prípravy. Lauben Sous Vide Stick SV01 sa totiž osvedčil ako naozaj tichý spoločník a nemal som problémy nechať ho pustený celú noc, čo som si pri mojej tradičnej rúre s ventilátorom nemohol dovoliť bez rušenia.

Komu sa oplatí metóda sous vide a kúpa variča práve od Laubenu?

Je mi jasné, že sous vide nie je pre každého. Sám stále rád stojím za šporákom a panvíc s hrncami sa tak skoro zbavovať neplánujem. Avšak… Pokiaľ by som mal pre niekoho upiecť a uvariť čo najlepšie jedlo, bol by sous vide jednou z prvých volieb. Možnosť pripraviť si všetky ingrediencie deň či dva vopred. Bez nutnosti stále nad nimi stáť a starať sa o ne. A tie chute. A vždy dokonale upečené a šťavnaté mäso, zelenina, ktorá nestratila ani štipku chuti či možnosť oveľa šetrnejšie miešať chute. To je naozaj vychytávka, ktorá sa oplatí. Spočiatku som si myslel, že si pri recenzovaní tohto variča iba odskúšam celý proces okolo sous vide a okamžite mi budú na variči chýbať tie viac „smart” funkcie. No pri jeho používaní som si stále viac uvedomoval, že niekedy nie je ani trochu „hlúpejšie“ zariadenie na škodu. Nikto sa vám doň cez pripojenie na internet nenabúra, je v ňom menej pokročilých vecí, ktoré by sa mohli pokaziť a obsluhu zvládne naozaj každý.

Naše hodnotenie

Lauben Sous Vide Stick SV01 nie je revolučný. Nie je ani najinteligentnejší, najprémiovejší a ani najlacnejší, no svoje úlohy si plnil potichu a bez komplikácií. A čo sa ceny týka, absolútne základné sous vide variče je možné si kúpiť už od 50 eur (hoci tie by som veľmi neodporúčal), pričom tie naozaj profi väčšinou začínajú niekde okolo sumy 150. Preto je cena okolo 100 eur zlatou strednou cestou, vzhľadom na jeho dizajn a kvalitné prevedenie celkom prívetivá. Takže ak máte chuť vyskúšať si proces, ktorý si osvojilo aj množstvo profesionálnych a renomovaných reštaurácií (a ktorý obľubuje aj Gabe Newell, zakladateľ Valve), potom je Lauben Sous Vide Stick SV01 dobrou voľbou.

Klady

  • kvalitné prevedenie
  • jednoduché ovládanie
  • moderný dizajn
  • tichý chod

Zápory

  • mierne vyššia cena
  • iba základná funkcionalita

Informácie o produkte

Lauben Sous Vide Stick SV01

  • Kategória: Ostatné
  • Šírka: 305 mm
  • Výška: 244 mm
  • Farba: čierna/nerezová
  • Orientačná cena: 100 €
  • Produkt na recenzovanie poskytla spoločnosť: Lauben

Zobraziť viac

Korekcia: Nikoleta Bodzsárová

Galéria

Páči sa Vám tento článok? Zdieľajte ho!

 
 
 
 
 

Sledujte nás

Gamesite.sk
Zoznam.sk